Monday, October 20, 2014

...ehk kuidas on lood palgast mahaarvamistega?


Kas teadsite, et pühendunud ja rahulolevad töötajad võivad ettevõtete käivet suurendada 2,5 korda võrreldes nende ettevõtetega, mille töötajad eriti entusiastlikud ei ole? [LINK] Tundub nagu win-win situatsioon – töötaja on õnnelik ja ettevõtja edukas. Motivatsioon on muidugi pikk teema, millest räägivad paljud teised blogid, meie püüame siiski seaduste juurde jääda. Kuid ka seaduslik käitumine on siinkohal suureks abiks. See suurendab pühendumist, moraali ja õiglustunnet.

Kas on õiglane ja moraalne tegu arvata töötaja palgast maha lõhutud eseme eest 30 €, kui tööandja säästab „mustalt” palka makstes igakuiselt 588 € palga juures ~400 € (näide eelmisest postitusest)?
[Alamärkusena olgu öeldud, et ka sularahana saadud tulu tuleb deklareerida ehk Sa pead ise tasuma tulumaksu kättesaadud tasult kui tööandja ei ole seda teinud. Tööandja kohus on tasuda sotsiaalmaks.]
 
Et töökeskkond oleks meeldivalt värske ning õhus oleks tunda sõbralikku austust, peavad selleks mõlemad pooled enda panuse andma, olgu siis ametlikult või mitte, see tegelikult ei omagi selles kontekstist nii väga tähtsust. Ja olgu moraalse poolega, kuidas on, päeva lõpuks jääb see ikkagi igaühe südametunnistuse asjaks.

Aga räägime nüüd seadustest! (PS! Selles postituses räägime ainult kahju tekitamisest. Muud juhud, nagu näiteks elatisraha nõuded jm on teiste postituste teemad. Samuti kolmandale osapoolele tekitatud kahjud).

Esiteks – tööandja ei tohi ilma töötaja kirjaliku nõusolekuta iseseisvalt palgast kinnipidamisi teha. Töötasu alandamiseks tuleb teha avaldus teisele poolele ehk tööandja peab töötasu alandamisest töötajat teavitama (TLS § 73 lõige 1, VÕS § 112 lõige 2). Avaldus peab sisaldama töötajale vajalikku infot, sh tasu alandamise põhjust, ulatust jne.

Kui on tekkinud kahju tööandjale, näiteks inventuuri puudujääk või mingi eseme katki minek, tuleb arvesse võtta järgmiseid asjaolusid:

·         Tuleb tõendada, milline töötaja oma kohustusi rikkus ehk kes on süüdi (TLS § 72).

Välistatud on n-ö tõenäosuskahju nõudmine ühelt või mitmelt töötajalt olukorras, mil kahju eest võivad vastutada eri töötajad ja on kindlaks tehtud, et kahju neist võis tekitada igaüks, kuid tööandjal pole võimalik kindlaks teha konkreetset kahju tekitajat (TLS § 74 lõige 7, VÕS § 138).

·         Kas kahju tekitati tahtlikult või hooletusest.

o   Töötaja vastutab täielikult ainult tahtliku rikkumise korral (TLS § 74 lõige 1).
o   Töötaja vastutab hooletusest tekkinud kahju korral osaliselt (TLS § 74, lõige 2).

 Nüüd oletame, et Teil on sõlmitud varalise vastutuse kokkulepe (TLS § 75)

·         § 75 lõige 1 sätestab, et koos varalise vastutuse kokkuleppega võtab töötaja sõltumata süüst vastutuse temale tööülesannete täitmiseks  antud vara säilimise eest.

·         § 75 lõige 2 sätestab, et varalise vastutuse kokkulepe kehtib üksnes juhul, kui:
 
o   see on sõlmitud kirjalikult;
o   see on ruumiliselt, ajaliselt ja esemeliselt mõistlikult ning töötajale äratuntavalt piiritletud;
o   töötajale usaldatud varale on ligipääs ainult töötajal või kindlaks määratud töötajate ringil;
o   on kokku lepitud vastutuse rahalises ülempiiris;
o   tööandja maksab töötajale vastutuse ülempiiri arvestades mõistlikku hüvitist.

Kui kasvõi üks nendest tingimustest on täitmata, siis on varalise vastutuse kokkulepe tühine. 

Tean toitlustusettevõtet, kus töötab 20 töötajat erinevates vahetustes. Kõigil töötajatel on ligipääs kaubalaole ja muule inventarile. Lisaks jäävad tööruumid (restoraniruumid koos kaubaga) aeg-ajalt ilma valveta (töötaja viibib töötajate puhkeruumis, laos või teenindab lausast kliente). Viimasel kuul arvati n-ö automaatselt igal töötajal palgast maha inventuuri puudujääk 23 €.
Usun, et nüüdseks oskad Sa loetud postituse  põhjal öelda, millistel tingimustel ja kas antud käitumine on seaduslik?

Ja lõpetuseks, kas teadsite, et firmajuhi amet kuulub kümne kõige stressirikkama ameti hulka? [LINK] Ilmselt on see kordades raskem ja stressirohkem kui me seda ette oskame kujutada. Et kahepoolsed suhted edukalt toimiksid, tuleb töötajal siiski silmas pidada, et ta täidaks kõiki kohustusi võimalikult hoolsalt. Jaa, isegi selle kohta on olemas paragrahv - § 16.

0 comments:

Post a Comment